D'n Atelier: Tilburgs spoorwegerfgoed
Agenda

D'n Atelier: Tilburgs spoorwegerfgoed

dinsdag 05 april 2016

door: André Russcher

Tijdens de fotografiedag op 13 maart bezocht de Utrechtse fotograaf André Russcher de Tilburgse Spoorzone. Hij was zo onder de indruk van ‘onze’ Spoorzone, dat hij CAST benaderde met een blog. Hierboven de beelden en hieronder het verhaal van een bezoeker met een heel eigen kijk op dit bijzondere Tilburgse gebied.

 

Fotografie van onder andere architectuur en industrieel erfgoed: daar ligt mijn passie. In mijn woonplaats Utrecht heb ik al veel op dat gebied vastgelegd, van de moderne architectuur van het Utrecht Science Park tot de prachtige industriële complexen van Werkspoor en natuurlijk de Nederlandse Spoorwegen. Van de industriële spoorwegarchitectuur is veel van bewaard in mijn stad en dat hebben we met Tilburg gemeen.

Glas-in-lood
Voor mijn vrijwilligerswerk voor een industrieel erfgoed complex in mijn woonplaats was ik eind vorig jaar in een bekend Tilburgs glasatelier dat onze glas-in-lood ramen restaureert. De projectmanager vertelde ook uitvoerig en gepassioneerd over de Spoorzone en de Polygonale loods. Daar moest ik toch eens naartoe!

Licht en schaduw
Toen op zondag 13 maart jl. een open fotografiedag werd georganiseerd in ''D'n Atelier'', die prachtige naam die de Tilburgers aan de Spoorzone hebben gegeven, greep ik mijn kans. De zon scheen uitbundig en ik wist dat daardoor het spel van licht en schaduw in de industriële gebouwen tot in de finesse gespeeld zou gaan worden. Kersen op de taart waren ook de typische architectuur van veel baksteen, siermetselwerk, prachtige gietijzeren vensters, en unieke stalen constructies.

Ontdekkingen
Na de prachtige Koepelhal met zijn karakteristiek dakconstructie en de Wagenmakerij met het kleurenpallet aan metalen kolommen bewonderd te hebben, sprak ik in de Zadelmakerij een medewerker van de foodhall over zijn bijzondere werkplek. Hij vertelde dat hij bijna dagelijks nieuwe dingen ontdekt in het gebouw. Hij nam me even mee naar een hoekje vlak achter zijn kraam waar nog duidelijk leesbaar een bijzondere tekst op de vloer stond. “Pas op, magnetisch veld!” Dat had hij de dag daarvoor ontdekt, fascinerend vond hij het. Hierna bezocht ik de Verensmederij, Bankwerkerij en de Koperslagerij. De laatste, een mooie hal met prachtige metalen pilaren en veel leuke kleine details, was de prelude tot de magistrale Locomotiefhal. Dat is even binnenkomen.

LocHal
De enorme ruimte, de vele fraaie details en veel mooie hoeken waar het licht bijna poëtisch het ruwe staal bescheen. Heerlijk. De rust die nu heerst op die plekken verraad in niets de hectiek die hier in vroeger tijden moet zijn geweest. Licht en schaduw speelden het spel op z’n mooist, en in de plasjes water op de betonnen vloeren (heerlijk, zo’n lekkend dak) waren de meest waanzinnige reflecties te zien.

In het hart
De finale was dan eindelijk die Polygonale loods. Een sterk staaltje jaren ‘30 architectuur uit het boekje: grote vensters, veel staal, veel lichtsterke, kleurtegenstellingen en dan die bijzondere vorm van het gebouw. Ik heb een serie zeer unieke gebouwen gezien en gefotografeerd, een uniek ensemble van industrieel spoorwegerfgoed. Ik ben veel te weten gekomen over verleden, heden en toekomst van de gebouwen. Ik ga de ontwikkelingen van D’n Atelier blijven volgen, en deze Utrechter gaat terugkomen. Ik heb dit boeiend, fascinerend, dynamisch en bovenal fotogeniek stukje Tilburg in mijn hart gesloten!

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.