Een park mét mensen
CAST in actie

Een park mét mensen

vrijdag 19 februari 2016

Een park mét mensen

Door: Myrthe Breukink

Tilburg heeft groen waar geen mensen zijn, en mensen waar geen groen is. Zo vatte althans Ludo Hermans, stedenbouwkundige bij de gemeente Tilburg, het samen. Hoe maken we van Tilburgs nieuwste park – op het voormalige Van Gend en Loosterrein - een plek met zowel groen als mensen? Dat was de belangrijkste vraag tijdens de CAST Ontwerpdag op 19 februari 2016.

Tilburg aan zet
CAST speelde met de Ontwerpdag in op een voor de stad zeer actueel vraagstuk. De gemeente Tilburg is sinds enkele jaren eigenaar van (het grootste deel van) het VGL-terrein en stelde bij monde van wethouder De Vries in mei 2015 dat het terrein in handen wordt gegeven van de bewoners van Tilburg en haar vertegenwoordigers. Die vertegenwoordigers, de ‘regiegroep VGL-terrein’ onder leiding van Johan Dunnewijk, riep vervolgens burgers en ondernemers op te komen met initiatieven.

Verbinding
Om van het VGL-terrein een park te maken van, voor en door de stad, moet het gebied worden verbonden met die stad. Daarvoor moeten niet alleen initiatieven worden verzameld, maar ook de juiste ruimtelijke en strategische kaders worden gecreëerd. CAST stelde op 19 februari multidisciplinaire teams samen, van ontwerpers met uiteenlopende achtergronden, en vroeg ze mee te denken over de bereikbaarheid, identiteit en attractiviteit van het gebied.

Inspiratie
Met die doelen in het achterhoofd luisterden de ontwerpers tijdens de lunch naar een tweetal inspiratielezingen. Dat niet altijd veel geld nodig is, vertelde Tim van den Burg van Stichting Braak. Hij liet zien hoe hij met zijn stichting in Breda door slim hergebruik van materialen braakliggende terreinen tot leven wekt. Een gemeente die de teugels wat liet vieren was daarbij van groot belang, vertelde Van den Burg. De andere spreker was landschapsontwerper Gert-Jan Wisse van Bureau B+B. Hij noemde aan de hand van projecten van zijn bureau, een aantal belangrijke ingrediënten van een parkontwerp. Het opvallendste was de nadruk die Wisse legde op het belang van een goede verbinding tussen parken en de stad eromheen.

Ontsnapping
Na een middag intensief brainstormen schoven een panel – bestaande uit Johan Dunnewijk, Ludo Hermans en Marc Holvoet – en een kritisch publiek aan om mee te praten over de resultaten van de dag. De eerste groep ontwerpers benadrukte vooral de bestaande kwaliteit van het VGL-terrein, met haar openheid, rust en natuur. Een groot gebouw, voor de door de gemeente gewenste leisure van maximaal 15.000 vierkante meter, is daar volgens hen niet op zijn plaats.

Bloeien
De tweede groep ontwerpers liet de mogelijkheid open die leisure-oppervlakte een plek te geven aan de westzijde van het terrein, eventueel deels onder het talud van de ringbaan. Deze groep bevestigde de bestaande open kwaliteit van het terrein. Daarnaast stelden ze een aantal ruimtelijke kaders voor waarbinnen absolute vrijheid kan worden geven aan toekomstige ontwikkelingen en initiatieven, die ze zien als waardevolle bloemen die allen de kans moet worden gegeven tot bloei te komen.

Landschap
Het derde en laatste team ontwerpers bepleitte eveneens een organische ontwikkeling van het terrein, waarbij volgens hen een ‘natuurlijke’ selectie van initiatieven mogelijk is. Deze groep liet zich inspireren door het Kempense landschap, en stelde aan de hand daarvan een organiserend principe en een aantal interventies voor.

Hooggespannen
De spanning liep in de discussie naar aanleiding van de presentaties soms op, hoewel uiteindelijk bleek dat de aanwezigen meestal juist gelijke doelen nastreefden. Die spanning is, met de hooggespannen verwachtingen en vele partijen op het VGL-terrein, niet verwonderlijk. Voor Dunnewijk en de zijnen ligt nu de taak de ambities met elkaar te verenigen. Dat doen ze vanuit een uitdagende positie, met enerzijds de gemeente met vetorecht en regelgeving, en anderzijds energieke initiatiefnemers met wilde plannen. Voor alle partijen blijft daarbij van belang het gedeelde doel voor ogen te houden. Alleen dan maakt Tilburg kans op een park mét mensen.

 

 

Bekijk hier de resultaten in detail:
Groep 1: OntsnapT (in woord en beeld)
Groep 2: 1000 bloemen (in woord en beeld)
Groep 3: Stad-land-lab (in woord en beeld

Bijlagen
Terug naar overzicht Naar de activiteit
Agenda
  • 19 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.