Studenten over Noord en Zuid
CAST in actie

Studenten over Noord en Zuid

donderdag 02 april 2015

Voor de Verhalenavond van CAST op 2 april 2015 gingen studenten op onderzoek uit. Wat waren vroeger de verschillen tussen het Noorden en Zuiden van Tilburg? Waar is dat nu nog merkbaar? Wie herinnert het zich nog?

In het kader van het vak Tech&Tools, dat wordt gegeven aan de Fontys Hogeschool Journalistiek, maakten de studenten onderstaande productie. Verschillende thema's rond de geschienis van Tilburg, het spoor, en het verschil tussen Noord en Zuid komen aan bod. Met dank aan het Regionaal Archief Tilburg en de Gemeente Tilburg.

 

Nina Mulder - Tilburg in cijfers
In een interactieve tool wordt u meegenomen door de geschiedenis van Tilburg in cijfers. U leert meer over inwonersaantallen door de jaren heen en sociale kenmerken per wijk. Vormgegeven in een kaart van Tilburg komen de anders zo saaie cijfers tot leven.

 

Thirsa van Lier - De andere kant van de lijn
Wat zijn 'deezen kaant' en 'geenen kaant' van de lijn? Wie zijn turken en kaaibuters? Thirsa sprak met rasechte Tilburgers uit Noord en Zuid, en hoorde van een docente Tilburgs dialect meer over de Tilburgse taal. Ga hier naar de site.

 

Vera Boonman - Fiets mee door 013
Met behulp van een interactieve video neemt Vera je mee door het zuiden van Tilburg en leer je meer over het verschil tussen Noord en Zuid en vooral wat typisch Zuid is.

 

Maike Leeuwen - Goirkestraat
Tilburg Noord werd in de vorige eeuw gekenmerkt door de bloeiende textielindustrie. Vooral aan de Goirkestraat vestigden veel fabrikanten hun terreinen. Leer de straat van toen en nu kennen door met deze interactieve video aan de slag te gaan.

 

Lieke van den Boogaard - De fabrieken
Wollenstoffenfabriek H. Eras & Zonen was een van de vele fabrikanten die zich bevond aan de Goirkestraat. Dit verhaal zoomt in op het verhaal van de fabriek van kleermaker Eras. En wat is er nu nog van over?

 

Willemijn Hoogveld - De schuurkerken
Er wordt vaak aangenomen dat de splitsing van Tilburg in ‘deze en gene kant’ (noord en zuid) ontstaan zou zijn door de aanleg van de spoorlijn dwars door de stad in 1863. Van rivaliteit tussen het noorden en zuiden van Tilburg is eigenlijk al sprake in de periode van vlak na de Tachtigjarige Oorlog. Twee schuurkerken in de stad, waarvan er maar eentje een pastorie krijgt. Dat is vragen om problemen. Bekijk de site.

 

Iris Savenije - Parochies
Vandaag gaan jullie allemaal kennis maken met Pieter. Via een interactieve animatiegame, kan Pieter je alles vertellen over de parochies in Tilburg en wat dit te maken heeft met de verdeling van Noord en Zuid.

 

Rick van Gasteren - Van overweg naar tunnel
Een productie in de vorm van een tijdlijn over de geschiedenis de spoorlijn zelf. Van de aanleg van de eerste verbinding tussen Tilburg en Breda tot de huidige aanpassingen. Bekijk de tijdlijn.

 

Cas Reijnders - Theresia the movie
In een zoektocht naar waarom Theresia zo'n speciale wijk is en waarom het als een soort eilandje werd gezien stuitte Cas op de oorsprong van de naam van de wijk. De wijk is vernoemd naar een Franse heilige: Theresia van Lisieux. Aan het woord zijn mensen uit de wijk over wat zij er zo bijzonder aan vinden.

 

Terug naar overzicht Naar de activiteit
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.