Citizen Jane: Battle for the City
Agenda

Citizen Jane: Battle for the City

dinsdag 03 oktober 2017 - Aanvang 20.00 uur

Citizen Jane: Battle for the City
Informatie
Datum:
dinsdag 03 oktober 2017
Aanvang:
20.00 uur
Entree:
Entree € 7,00, vroege vogels (tot 1 okt) € 4,00.

Niet door CAST, wel heel leuk: Pop Up Cinema, Dans Brabant en Fontys Dance Academy tonen de documentaire 'Citizen Jane: Battle for de City' over de in de stedenbouw wereldberoemde Jane Jacobs.

Wat gebeurt er als burgers het heft in eigen hand nemen en strijden voor behoud van hun eigen leefomgeving en verbetering van de openbare ruimte? Een krachtige documentaire over een bijzondere vrouw die eigenhandig de stadplanning van New York ontregelde.

Deze film wordt gepresenteerd door Pop Up Cinema i.s.m. DansBrabant en Fontys Dance Academy in het kader van Making Space, een jaarlijks terugkerend project waarin choreografen en choreografen in de dop onderzoeken wat hun werk betekent in de openbare ruimte: hoe kijken ze/we ernaar en hoe ervaren ze/we die ruimte.

Als voorfilm wordt de korte dansfilm Kali vertoond waarin gespeeld wordt met dans in een andere omgeving dan het theater. Maker Sabine Molenaar vertelt kort over het maak- en werkproces.

Citizen Jane
De Amerikaans-Canadese publicist en activist Jane Jacobs (1916-2006) begon haar carrière als journalist en groeide in de jaren vijftig en zestig uit tot een invloedrijk activist met voor die tijd behoorlijk controversiële ideeën over stedenbouwkundige ontwikkelingen en stadsplanning. Zij zag dat de zogeheten stadsvernieuwing meer kapotmaakte dan opbouwde en bracht buurtbewoners in beweging om te protesteren tegen onteigening. In haar boek The Death and Life of Great American Cities schrijft ze dat de stad haar vitaliteit en het welzijn en de veiligheid van haar bewoners vooral ontleent aan de diversiteit van mensen en activiteiten in de straten. Dit alles bracht haar regelmatig in conflict met de New Yorkse stadplanner Robert Moses en diens ideeën over de moderne stad, waar oude buurten door eenvormige woontorens werden vervangen en snelwegen dwars door woonbuurten werden gepland. De film is samengesteld uit een schat aan beeldmateriaal van de jaren twintig tot nu en interviews met tijdgenoten en deskundigen, en geeft zo een breed overzicht van dilemma’s en mogelijkheden in de moderne stad.

Meer info en kaarten via de NWE Vorst.

Terug naar overzicht
Agenda
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.