Lezingavond Transfarming
CAST in actie

Lezingavond Transfarming

dinsdag 28 januari 2014 - Aanvang 19.30

Informatie en inschrijven
Datum:
dinsdag 28 januari 2014
Aanvang:
19.30
Inloop:
19.15
Locatie:
Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw, via ingang Zwijsenplein 1, 5038 TZ Tilburg, bereikbaar vanaf de Schouwburgring.
Entree:
gratis toegang

Update, 13 februari 2014

Niet alleen hebben wij het videoverslag online staan, maar ook de winnende ontwerpen van de studenten Manon Remmits, Bo Koopmans en Rik Bollen.

De opdracht

Student bogen zich over de vraag hoe boerderijen en schuren op een erf voor de toekomst kunnen worden vormgegeven. Op welke manier kunnen gemengde functies een plek krijgen in het agrarisch gebied?

Als case study werd de boerderij van Rob Denissen in Heukelom gekozen. Deze boerderij heeft in zijn huidige vorm geen toekomst meer. Rob heeft zo’n 80 koeien en wil zijn bedrijf graag op deze kleine schaal voortzetten. Om economisch het hoofd boven water te houden zoekt hij naar een toevoeging van andere activiteiten en een samenwerking met andere bedrijven. Met deze vraag zijn de studenten in de Academieweek aan de slag gegaan. CAST publiceert de drie beste ideeen!

Deze opgave was een voorbeeld van het zogenaamde "design thinking" waarbij de creativiteit van ontwerpers wordt ingezet om ook richting te geven aan maatschappelijke en economische vraagstukken.

Download hier de drie winnende ontwerpen:

 

Kijk de lezingavond thuis online mee vanaf 19.30 uur

Ook dit keer biedt CAST u de mogelijkheid om vanuit huis live mee te kijken. De avond wordt live opgenomen en uitgezonden, en is te volgen via deze link. Een paar dagen na afloop kunt u hier de volledige avond nog eens terugkijken.

De transformatie van het agrarische buitengebied

De leegstand van gebouwen in het buitengebied neemt fors toe. Uit een recent onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat de komende vijftien jaar dertig miljoen vierkante meter aan boerenbedrijven zal vrijkomen. Ter vergelijking: de leegstand van kantoren wordt geschat op zeven miljoen vierkante meter. Een grote ruimtelijke opgave staat dus te wachten, ook in de regio rond Tilburg. De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw en CAST organiseren hierover op dinsdag 28 januari 2014 een lezingavond.

Sprekers

We horen die avond meer over de provinciale visie van Eltjo Kugel, landschapsarchitect bij de provincie Noord-Brabant. Hij vertelt over het beleid voor het landelijke buitengebied en de mogelijkheden die er zijn voor de transformatie van agrarische bedrijven. Daarnaast zijn er twee inspirerende lezingen over voorbeeldprojecten van buiten de regio. Matthijs Willemsen van Strootman Landschapsarchitecten vertelt over een landschapsvisie die het bureau ontwikkelde na een grondige analyse van de regio Gelderse Vallei. Hierbij is bijzondere aandacht besteed aan de transformatie van agrarische bedrijven. De derde spreker is Robert Adema van FARO Architecten. Hij licht het ontwerp voor zorgboerderij De Hulst in Oterleek toe. In de boerderij zijn nu woongroepen voor ouderen met dementie gehuisvest. Een bestaande stolpboerderij is gerestaureerd en nieuwe schuren zijn aan het erf toegevoegd.

Studentenontwerp

Een groep studenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg stort zich vier dagen lang op een herbestemmingsopgave van een boerenbedrijf bij Heukelom. Zij komen tijdens de lezingavond inspiratie opdoen voor hun ontwerpen. De meest interessante ontwerpen plaatst CAST na afloop van de week op de website.

Programma

Datum: dinsdag 28 januari 2014
Locatie: Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw, locatie de Refter, via ingang Zwijsenplein 1, 5038 TZ Tilburg, bereikbaar vanaf de Schouwburgring.
Inloop vanaf: 19.15 uur
Start programma: 19.30 uur 

Deelnemen in het kader van bij- en nascholing

De Wet op de architectentitel verplicht een ingeschrevene in het architectenregister om de vakkennis op peil te houden door jaarlijks tenminste 16 uur aan bij- en nascholing te volgen. De verantwoordelijkheid voor de naleving ligt bij de geregistreerden zelf. Het staat de geregistreerde vrij om naar eigen inzicht, gebaseerd op de eigen behoefte aan kennis en vaardigheden, aan de bij- en nascholingsverplichting invulling te geven.

Deze CAST-activiteit voldoet aan de voorwaarden voor bij- en nascholing, en staat daarom ook vermeld in de online agenda van het architectenregister. Via de website www.architectenregister.nl kunt u aangeven dat u deelneemt, zodat u de studieuren via het architectenregister kunt registreren.

Let op! Inschrijven via de website van het architectenregister biedt u nog geen plaats tijdens de CASTactiviteit. U moet zich ook altijd apart aanmelden via het formulier op de CASTwebsite, zodat u op de CAST-deelnemerslijst komt te staan.

 

Foto: Zorgboerderij De Hulst door FARO Architecten. Fotografie: I See For You - Föllmi Photography

Bijlagen

Dit programma valt onder de volgende programmalijn:

Terug naar overzicht
Agenda
  • 18 jun 2020
    CAST&co | Expertmeeting (op uitnodiging)
  • 01 jul 2020
    BOUWSTOF talkshow | woensdag 1 juli
  • 01 sep 2020
    CASTatelier Logistiek Landschap | Publiek debat over het toekomstig logistiek landschap
architectuurgids Architectuurgids

Bestel online de architectuurgids midden-brabant of bekijk hem online.

Lees meer
CAST
Blijf op de hoogte

En schrijf u vandaag nog in voor onze CAST nieuwsbrief.